Zdroje prachu sabotující domácí úklid

Lámete si hlavu nad tím, odkud se doma bere tolik prachu? To je jednoduché. Vina padá na závěsy, koberce a čtyřnohé mazlíčky!

Válčení s prachem by se dalo přirovnat k boji s větrnými mlýny. Člověk ho setře a ejhle? Za několik hodin už jsou jeho stopy zase jasně vidět. Tak jistě, strůjcem může být otevřené okno a probíhající práce na silnici, která ruší váš klid. Ale co když ne?

Prachovka jako nezbytné vybavení

Podle americké alergoložky Sonie Cajigal je v každé domácnosti několik skrytých zdrojů prachu. Jeho hromadění je pak výsledkem špatného proudění vzduchu v kombinaci s nedostatečným úklidem (1). Spolu s roztoči se prachové částice vesele zabydlují v postelových matracích, dekorativních polštářích i veškerém čalounění, což představuje přímý útok na každého alergika i astmatika. Ptáte se, odkud se vám nejvíce práší? Koukněte se sem!

Závěsy jako zlo?

Nelze popřít, že závěsy mají spoustu užitečných funkcí. Kromě toho, že krásně zútulní i velmi strohý interiér, také stíní nadměrný sluneční svit a večerní pouliční osvětlení, které může narušit spánek. Rovněž chrání před zvědavými pohledy lidí venku, což ocení zejména obyvatelé přízemních bytů. Vyhledávané bývají i pro jejich schopnost částečné termoregulace. Máte-li okna na jižní stranu, jistě moc dobře víte, o čem je řeč. Kdy jste ty své ale prali naposledy? Nemáte ani tušení, kolik prachu se v nich vyskytuje. Tak šup s nimi do pračky, ať se vám doma lépe dýchá!

Ani koberce nejsou bez viny

Dalším obrovským zdrojem prachu bývají koberce. A co hůř – kromě něj v těchto podlahových textiliích pobývá zhruba 200 tisíc bakterií, a to na ploše jednoho čtverečného palce (2). To je zhruba 4 000krát větší množství, než obsahuje toaleta. Jak často byste je tedy měli luxovat? Minimální frekvence je podle amerického lékaře Shyama Joshiho jednou týdně (2). A teď informace, která rozhodně nepotěší milovníky domácích mazlíčků – i jejich hebký kožíšek je podle tohoto specialisty zásobárnou prachu.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/why-is-my-house-so-dusty-7104824, (2) www.protechcarpetcare.com/germs-in-dirty-carpets/, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Hřibová omáčka

(2 hlasů)

Pizza těsto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat